Förhindra arbetsrelaterade skador

Att inte arbeta eller sitta bekvämt kan ha stor påverkan på din kropp och i det långa loppet även ge upphov till en mängd arbetsrelaterade skador. Idag är många jobb väldigt stillasittande och detta kräver att du använder rätt stol, ett höj och sänkbart skrivbord som gör att du kan variera din sittposition och även stå upp och arbeta, samt att du lyssnar på din kropp om smärta eller obehag trots allt skulle uppstå. 

Det finns mycket du kan göra för att förhindra arbetsrelaterade skador och då du befinner dig många timmar om dygnet på ditt arbete, är det viktigt att du arbetar på ett tryggt och säkert sätt. Vi listar hur!

Använd hjälpmedel när du lyfter tungt 

Med lite envishet kommer man långt, är ett gammalt talesätt som än idag cirkulerar. Men att lyfta för tungt och på helt fel sätt kommer att påverka din rygg och även ge upphov till permanenta skador på din ryggrad, ben eller armar. Om hjälpmedel finns på din arbetsplats och du inte har kollegor närvarande som kan hjälpa till att lyfta, använd dem!

Måna om ditt välmående, hälsa och arbetet kommer att underlättas och kännas roligare. Ingen vill gå till arbetet med smärta i kroppen eller tvingas felbelasta musklerna. Om inga hjälpmedel finns, fråga efter hjälp. Du ska aldrig förväntas att lyfta tunga objekt, pallar eller föremål på egen hand. Facket och arbetslagar finns av en anledning och det är för att du ska kunna arbeta mer tryggt och säkert.